divendres, 28 de desembre del 2007

Arrels i trets del Berguedà
La Nou i Malanyeu


Títol: Arrels i trets del Berguedà. La Nou i Malanyeu
Lloc i any d'edició: Avià, abril de 2001
Col·lecció: El Roc Tou, núm. 1
Centre d'Estudis d'Avià
Autor: Rossend Mangot i Casanoves


Venda: edició esgotada

Amb aquest llibre es van iniciar les publicacions del Centre d'Estudis d'Avià i també la col·lecció El Roc Tou. El volum és el fruit d'uns quants mesos de dedicació intensa de Rossend Mangot, que estava molt vinculat a la Nou i Malanyeu, a investigar una sèrie de característiques d'aquest municipi berguedà. 

El treball està dividit en tres parts, titulades Retalls retrospectius, Fets, gent, anècdotes i Toponímia, les cases i els llocs. El mateix autor explica què pretén escrivint aquesta obra i, alhora, el contingut de cada un dels tres capítols. El primer és un "intent de fer alguna incursió en el passat d'aquest poble, i situar-lo en el context general de l'època". El segon capítol "vol mostrar petits trets de la gent d'aquestes contrades". I l'últim inclou una llista de cases, les que es mantenen dretes i les que han desaparegut, les conegudes i les desconegudes, sempre al·ludint "als orígens més que a les edificacions com les trobem en l'actualitat". 

Per dur a terme aquesta immensa tasca de recerca Rossend Mangot es basa en dos pilars complementaris: "les descripcions populars, que gentilment ha proporcionat la gent de la Nou i Malanyeu, i el paperam antic de la Nou, expressament classificat i consultat per encàrrec de l'Ajuntament". De tot plegat en resulta un obra plena d'interès i fàcil de llegir, en què desfilen noms de persones, de cases i de llocs, al costat d'històries i anècdotes viscudes o explicades pels nouetans. El llibre es completa amb una gran quantitat de fotografies i il·lustracions, un índex alfabètic i un glossari de paraules utilitzades. 

(Text que el Centre d'Estudis d'Avià va publicar a la revista El Ressò d'Avià, núm. 47 - hivern de 2004)